Регистрация
  • Начало
  • Новини
  • България
  • Coca-Cola отхвърля категорично да има разлика в качеството на напитката в България и останалия свят

Coca-Cola отхвърля категорично да има разлика в качеството на напитката в България и останалия свят

Автор: Регал 20 април 2011 , 8 коментара

Kатегорично отхвърляме всички опити да се внушава разлика в качеството на напитката Coca-Cola в България и останалия свят, съобщиха от "Кока-Кола България" в официално становище по повод разпространените наскоро твърдения, основани на изследване на Словашката асоциация на потребителите.

Coca-Cola се предлага със същото високо качество в повече от 200 страни в цял свят, по рецепта, която използваме вече 125 години. Стандартите ни за качество не се влияят от географското разположение или икономическата ситуация в която и да е страна, твърди се в становището.

За производството на класическата Coca-Cola използваме различни видове подсладители за различните държави, но това по никакъв начин не оказва влияние върху качеството на продукта.

Фруктозо-глюкозният сироп съдържа фруктоза и глюкоза в почти равно количество. Фруктозо-глюкозният сироп и захарта имат еднаква хранителна стойност и идентична сладост.

Има 3 вида източници на подсладители за класическата Coca-Cola:

1. Подсладител от захарна тръстика, която се използва в много страни от Азия и Южна Америка.

2. Подсладител от захарно цвекло

3. Подсладител от царевица, наречен фруктозо-глюкозен сироп, който се използва в много страни по света, включително и в САЩ. Тозиподсладителизползваме ивБългария, тъй като закупуваме тази суровина от български производители.

Съставът на нашите продукти е посочен на етикетите на всички опаковки. Фруктозо-глюкозният сироп или захарта са посочени на етикетите, както всички останали съставки. Считаме за напълно неоснователно да се категоризира качеството на Coca-Cola и като аргумент да се посочва разликата в подсладителя. Подобно твърдение показва непознаване на технологията за производство и различните съставки на безалкохолните напитки.

Нашите продукти отговарят на всички изисквания на европейското и местното законодателства и са обект на непрестанни проверки от страна на институции и регулаторни органи. Нашите собствени стандарти са често дори по-високи от изискванията на законодателството в конкретната страна. Производствените ни процеси и системите за качество са пример повече от век за най-висок световен стандарт за производство на неалкохолни напитки.

Изказваме и още едно съмнение, относно надеждността на изследването на Словашката асоциация на потребителите. Сред страните, в които се твърди, че Coca-Cola е с фруктозо-глюкозен сироп, е посочена Румъния. В тази страна за класическата Coca-Cola се използва подсладител от захарно цвекло (с търговско наименование захар), като доставчикът на тази суровина е същият за Румъния и Австрия. Ние се ангажираме да проведем наше собствено разследване на проведените от нея тестове и анализи.

С голямо желание ще съдействаме на ангажираните институции за изясняване на случая.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България