Брашното за хляба по стандарта "България" ще трябва да се внася



Автор: Dnevnik.bg 03 май 2011



В страната има недостиг на брашно, което да отговаря за изработването на качествен хляб по утвърдения стандарт "България". Това съобщи пред Нова телевизия шефът на агенцията по храните Йордан Войнов.

Очаква се тези, които ще работят по стандарта, да внесат качествено брашно, за да има повече такъв хляб на пазара, прогнозира шефът на агенцията. Той уточни, че от 30 хлебопроизводители, кандидатствали за правото да прилагат стандарта, досега 10 са одобрени, 10 са в процес на одобрение и 10 са получили отказ.

Войнов съобщи, че агенцията е залята с предложения от браншови организации за въвеждане на стандарти и за други храни и даде пример с мармаладите и сладката. И в този случай, както и при лютеницата, стандартът ще бъде браншови, а държавата само ще оказва помощ.  Параметрите на стандарта за лютеницата се очаква да бъдат обсъдени на среща с представители на консервната промишленост в понеделник, каза Войнов.

Проверките в магазините и заведенията за хранене преди Великденските празници са постигнали дисциплиниращ ефект и нарушенията са намалели, каза шефът на агенцията. Пропуските са главно в магазини в големите градове, където напливът на потребители е по-голям. Основни пропуски са храни с изтекъл срок на годност, без етикет, без нужните здравни документи. Проверките ще продължат до Гергьовден.

Между 25 и 29 април агенцията е направила 1802 проверки и е издала 91 предписания. Административните нарушения са 52, а временно спрени са 3 обекта. Наложена е забрана за продажба на 104 кг продукти.