Складове на големите вериги
До колкото знам системите следят нивата на продажби и наличност на дадена стока и когато например тя достигне 100 бр. автоматично изпращат заявка. Не знам кражбите и брака дали могат чак толкова да повлияят на тези нива. А колкото до забутаната стока в склада, мисля че се правят справки за актуалните наличности. Точно това поражда питането ми
Регала празен, стоката се води на склад, а въпреки това я няма. Как става това
Мистериозни изчезвания, или бъгове в системите
Наличностите обикновнно се определят на принципа седмична обръщаемост + минимална регална наличност(която наистина е минимална). Така че една забутана доставка, малък брак или кражби оказват голямо влияние,защото се влиза бързо в цикъл на недостик на стока на регала и падащи продажби което води до намаляване на необходимата стока в формулата по горе.
Ако работеха с по голяма стокова наличност щяха да избегнат този проблем или поне да минимизират щетите, но за съжаление се стремят да имат доставка точно в момента на продажбата на последната бройка.
Ако работеха с по голяма стокова наличност щяха да избегнат този проблем или поне да минимизират щетите, но за съжаление се стремят да имат доставка точно в момента на продажбата на последната бройка.
За да се справят им е необходим човешки ресурс(както качество така и количество) и/или финансов(за налична стока). За жалост се опитват да спестят и от двете за да намалят оперативните си разходи с цел по ниски цени. Крайния ефект лесно се вижда дори и от потребител, проблема обикновнно е в баланса: високи цени подреден магазин в клас изложбена зала; ниски цени липсващи стоки наличните нахвърляни на регала няма кого да пипиташ в магазина или ефекта разтурен двор. Както се казва няма пълно щастие, всяко нещо си има цена и мото от сорта на "хубаво и евтино" за да е вярно трябва да бъде "хубаво или евтино".
Добавяне на коментар
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

1 21/03/2012 11:25 11:25